Skip to main content

Over de vrijwilligers

Onze vrijwilligers vervullen op verschillende terreinen een belangrijke rol. Zij bieden vooral een luisterend oor voor gasten en hun naasten en maken het hospice tot een warm en gastvrij huis. Om de dagelijkse gang van zaken in het Hospice Wassenaar soepel te laten verlopen is een groep van ruim 100 vrijwilligers actief.

De vrijwilligers zijn de motor van het hospice. Het werk van vrijwilligers is zeer divers, zo hebben zij contacten met gasten en hun naasten, is er een vrijwillige kookploeg voor de heerlijke maaltijden, is er een vrijwillige tuinploeg voor het onderhoud van onze prachtige tuin etc. Kort gezegd, het draait vooral om de zorg en aandacht voor de gasten en hun naasten.

Wat vrijwilligers zelf inbrengen, is vooral een luisterend oor, geduld en warmte. Onze vrijwilligers hebben uiteraard affiniteit met het bijstaan van ernstig zieke mensen. Alle vrijwilligers worden intern getraind. Zij mogen ook rekenen op goede mentale ondersteuning.

Vrijwilliger worden

Hospice Wassenaar is altijd blij met nieuwe belangstellenden voor dit prachtige en zinvolle vrijwilligerswerk! Heeft u belangstelling? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met de coördinator, tel.: 070-779 61 50.

In principe staan twee vrijwilligers per dienst ingeroosterd (diensten van 4 uur tussen 07.30 tot 23.00 uur). De vrijwilligers vervullen minimaal één dienst per week van 4 uur en minimaal één dienst per maand in het weekend van 4 uur. Inroosteren van diensten doet de vrijwilliger zelf via een digitaal rooster systeem.

Opleidingsmogelijkheden voor vrijwilligers

Voordat vrijwilligers daadwerkelijk besluiten of zij in Hospice Wassenaar willen werken, maken zij uitgebreid kennis met de werkzaamheden tijdens een inwerkprogramma in ons hospice. Voor iedere nieuwe vrijwilliger is deelname aan de basistraining verplicht. Deze training is bedoeld om vertrouwd te raken met de vele aspecten van de palliatieve zorg en de specifieke vaardigheden die vereist zijn bij het werk in ons hospice.

Desgewenst kunnen vrijwilligers ook extern trainingen volgen, die gegeven worden door de vereniging Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ, www.vptz.nl).

Ongeveer driemaal per jaar organiseren de coördinatoren themabijeenkomsten, waarbij een deelaspect van de palliatieve zorg nader wordt belicht en besproken. Externe deskundigen, zoals medisch specialisten op het gebied van de palliatieve zorg, verzorgen dan een inleiding en geven sturing aan de daaruit voortvloeiende gesprekken en/of discussies.